İçeriğe geç

FAİ Üçgeni

IMG_20190815_214743Bu sene haziran ayında efsane yamaç paraşütü pilotu Chrigel Maurer Alplerde uzun süreden beri planladığı ve gerçekleştirmek istediği FAİ üçgen uçuşu rekorunu 343 km’lik uçuş ile gerçekleştirdi.

FAİ üçgen uçuşu, 3 dönüş noktası ve 3 ayaktan oluşan ve en kısa ayağın toplam uçuşun % 28’inden kısa olmadığı ve son iniş noktasının, kalkış noktasına uzaklığı toplam mesafenin % 20’sinden az olmadığı bir rotayı takip ederek yapılan mesafe uçuş şekline diyoruz.

FAİ üçgen uçuşu, açık mesafe uçuşuna göre çok daha zor ve teknik bir uçuş şeklidir. Açık mesafe uçuşu mottomuz olan “Rüzgarın götürdüğü yere git.:)” kolaycılığının ötesinde yan rüzgara ve kafa rüzgarına karşı speedli uçmanızı gerektirecek ve ayrıca uçuş öncesinde ciddi bir planlama yapılması zorunlu olan bir uçuş şeklidir. Meteorolojik şartlar ve topografya değerlendirildikten sonra günün şartlarına göre ortalama xc hızınıza göre her ayak için ne zaman nerde olacağınızı planlamalı ve o saatte rüzgar şiddeti ve yönünün uçuşunuza nasıl etki edeceğini ön görmeli ve uçuşta değişen şartlara uyum sağlayacak B ve C planınızı da hazırlamalı ve buna göre gerektiğinde her ayağı uzatıp veya kısaltarak Fai üçgenini bozmadan uçuşu tamamlamaya yönelik tüm hazırlıkların önceden yapılması gerekir.

Esasında iki tür üçgen uçuşu var. Serbest üçgen ve FAİ üçgeni. FAİ üçgeni serbest üçgene göre daha zor.

Serbest üçgende de üç dönüş noktası ve üç ayak var ve en kısa ayak, en uzun ayağın en az % 20’si uzunluğunda olmalı. Mükemmel Fai üçgeni eşkenar veya ikizkenar üçgene yakınken serbest üçgen ise daha basık ve düz bir üçgen.

IMG_20190815_220957

Zorluğundan dolayı leanardo kayıt sistemi tarafından da açık mesafeye göre üçgen uçuşları çok daha fazla puan alıyor.

Türkiye de pilotlar arasında daha yeni yeni popüler olmaya başlayan bir uçuş şekli, Türkiye FAİ üçgen rekoru 173 km ile Serdar Tur’a ait. Benim içinde çok yeni bir uçuş şekli, daha çok açık mesafe kovalarken şimdi gündemimde  FAİ üçgeni var:) Açık mesafede belli bir seviyeye gelen bir pilot için sanırım bir sonraki meydan okuma FAİ üçgeni oluyor.:) Benim kişisel FAİ üçgen rekorum 86 km.

Bir sonraki yazı FAİ üçgen uçuşu ve açık mesafe uçuşu planlaması için yaygın bir şekilde kullanılan Xcplanner hakkında olacak.

Servet Yalçınkaya

Servet Tümünü göster

Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: