İçeriğe geç

Beşgen Yedek

28947105_2127088813998771_9222092094257813315_o

Yedek paraşüt çeşitlerini anlattığım yazımda, paraşütleri şekillerine göre ayırmıştım. Üçgen, Kare, Daire, Halka, dikdörtgen vesaire diye. Yeni bir form daha eklendi:) Beşgen yedek paraşüt. Nova firması Pentagon adını verdiği beşgen paraşütünü konvansiyonel yedek paraşütlere nazaran daha yüksek stabilite ve daha kısa açılış süresi vaadi ile sunuyor. Beşgen şeklin asimetrik yapısı yani her köşenin karşısında bir kenar bulunması ve köşelerdeki bacalar sayesinde daha stabil olduğunu iddia ediyor. Ayrıca daha kısa askı ipleri ve köşelerdeki bacalar sayesinde daha kısa sürede açıldığını da söylüyor. Ayrıca muadillerine göre suya dayanıklı bir kumaş ile yapıldığı için suya inişlerden sonrada gönül rahatlığıyla tekrar kullanabilirsiniz. Bir diğer vaadi ise tüm askı iplerinin aynı uzunlukta olması ve renk kodları ile işaretlendiği için çok daha kolay katlanabilmesi.

https://www.nova.eu/en/parachutes/pentagon/

pentagon

Yedekleri test ederken, kanat pilota bağlı ve açık olduğu halde test etmiyorlar. Esasında en çok gerçekleşen senaryo bu olmasına rağmen. Ya toplandığını ya da quick karabina ile atıldığını farz ederek test ediliyor. Ana kanat stabiliteyi hemen hemen her yedekte bozuyor. Bu da pilotun ayakları üzerine değil yan düşmesine neden olabiliyor. Beşgen yedekte ise ana kanat pilota bağlı iken bir çok atlayışta diğer yedeklere göre çok daha iyi sonuç aldıklarını söylüyorlar.

Servet Yalçınkaya

Servet Tümünü göster

Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: