Uçuş Saati
Geçtiğimiz günlerde pilot arkadaşlara yaptığım bir konuşmada bir PWC pilotunun sezonluk uçuş saatinin en az 200 saat olduğunu söylemiştim ve birçoğu şaşırmış ve çok fazla bulmuşlardı. Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmış kariyerinde 329,5 km uzunluğunda 11 saat süren FAİ üçgen uçuş rekoru ve 423 km lik açık mesafe rekoru bulunan Fransız pilot Honorin Hamard aşağıda linkini vereceğim videoda “Fransada çok antreman yaptım. Senelik uçuş saatim çoğu yıl 600 saat civarında ve bu çok fazla” diyor. :0
Açık konuşayım bana da tahmin et kaç saat uçuyordur diye sorsanız 400 falan derdim:) Adam 600 saat uçuyormuş sezonda :O Biz haftasonu pilotları için inanılmaz, en babamız 100 saat ancak uçar:) Benim şahsen en aktif olduğum yıllarda dahi 75 saati geçmedi. Benim 10 senelik toplam uçuş saatim, Honorin’nin 1 senelik uçuş saatine eş değer neredeyse. Honorin’nin dediği gibi bu gerçekten çok fazla:)
Hemen aklıma Carol Dweck’in kitabından bir alıntı geldi. “Doğuştan gelen özelliklere sahip pilot yoktur. Eğilim ve yeteneklerim her ne olursa olsun, uzman bir pilot olmak sıkı çalışmaktır, gerçekten hayat boyu öğrenme deneyimidir. En iyi pilotlar diğerlerinden daha fazla uçarlar, bu yüzden en iyi olan onlardır.”
Aşağıda bir ted konuşması var. Growth Mindset’in (geliştiren zihin yapısı) fikir anası:) İnsanın pratik yaparak ve doğru yöntemi kullanarak herhangi bir alanda kendini geliştirebileceği inancı. İnanç dediğime bakmayın, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir şey, nörölojide plastisite deniyor yani beyin öğrenirken fiziksel olarak değişip, gelişiyor,
Tekrar konumuza dönersek, sezonluk uçuş saati bir pilotun gelişim seyrini ve güvenliğİni etkileyen en kritik değişkendir. Ne kadar çok uçarsanız o kadar çok gelişirsiniz. Kullanacağınız malzemeyi dahi toplam uçuş saati ve sezonluk uçuş saatiniz belirler.
Ben fazla uçmuyorum zaten diyerek kendini güvende hisseden varsa çok yanılıyor. Ne kadar az uçuyorsanız o kadar çok kanadın size sunmuş olduğu pasif güvenliğe ihtiyacınız var demektir. Pasif güvenlik, acil durumlarda siz kanada müdahale etmeseniz dahi uçuş doğrultusunu bozmadan kendi kendine düzelebilme kabiliyetine deniyor. Ve bu becerisine göre En testlerinde sınıflandırılıyor. Bazende şöyle bir itiraz yükselebiliyor, ama yüksek sınıftaki kanatlar daha güvenli ! Türbülanstan daha az etkileniyor, kafa rüzgarında daha iyi süzülüyor, kötü bir senaryoda düşük sınıftaki bir kanatın muhtemel acil iniş noktası bir veya iki iken hatta hiç yokken, yüksek performanslı bir kanatta süzülüş arttığı için ve En boy oranı (Aspect ratio) daha büyük olduğu için çok daha fazla seçeneğe sahip olabilir. Biz buna kanatın sunduğu aktif güvenlik diyoruz. Aktif güvenlik arttıkça, pasif güvenlik düşer. Kanat seviyesi yükseldikçe pasif güvenlik azalır, aktif güvenlik artar. Ve azalan pasif güvenliği pilotun sağlaması gerekir yani daha fazla pilotaj gerektirir.
BHPA’ye göre ilk yıllarında başlangıç pilotları ile sezonluk uçuş saati 20 saatin altında olan deneyimli pilotlar En A kanat kullanmalıdır.
Senelik uçuş saatin en az 30 saat ise ve bunun en az 10 saati termik ise EN B kullanmalısın. Senelik uçuş saati 50 saatin altında olan deneyimli pilotlarda EN B kullanmalı.
Toplam uçuş saati birkaç yüz saati bulmuş (birçoğu termik koşullarda uçulmuş) ve SİV kurslarını da tamamlamış olan, ayda 10 saat uçan yani düzenli olarak her haftasonu uçan, asimetrik kapanmalardan endişe etmeden başedebilen deneyimli pilotlar EN C kanatı kullanabilir.
Defalarca SİV tekniklerini çalışmış sürekli aktif uçan, türbülanslı koşullarda uçmada çok tecrübeli olan ve EN D kanatla uçmanın sonuçlarını da kabul eden, yıllardır uçan ve sezonluk uçuş saati 200 saatin altında olmayan SİV konusunda uzman olan biri EN D kanat kullanabilir.
Sanırım Bu yönerge hazırlandığında CIVL Competition Class (CCC) yani yarışma kanadı sınıfı yoktu. Yarışma kanatlarıda EN D içersinde değerlendiriliyordu. Bu yüzden dolayı BHPA EN D sınıfında kantarın topuzunu biraz kaçırmış:)
DHV ise EN D sınıfını ikiye ayırıyor, 2,3 ve 3 olmak üzere. 2,3 dediği bizim bugün anladığımız D sınıfı, 3 ise CCC sınıfı. BHPA böyle bir ayrım yapmadığı için CCC sınıfını daha çok tanımlamış.
https://www.dhv.de/web/en/safety/recommendations/paragliders/
DHV EN D sınıfı için yıllardır uçuyor olma şartı ve sezonluk en az 75 saat uçuş gerektirir diyor. Yarışma kanatları için ise sezonluk uçuş saatini 100 saat olarak vermiş.
Özetle elit sporcu olmayı sadece doğal yetenek ile açıklamak yeterli değil hatta yanlış, ondan çok daha fazla önemli olan çok çalışmak, kendini adama ve disiplin.
Servet Yalçınkaya
( 15.03.2018 DÜZENLEME http://paragliding.rocktheoutdoor.com/en/portraits/world-champion-honorin-hamard-interviewed/
2015 yılında verdiği buradaki röportajında Honorin ” Geçtiğimiz 5 sene içersindeki yıllık uçuş saatim 300 saat civarında olduğu için çok şanslıyım, bu muazzam miktar hislerimi geliştirmeme ve doğru el pozisyonunu refleks olarak alabilmemi sağladı.” diyor.
Yukardaki açıklamasını ise şu sıralar Güney Yarım kürede Avusturalya’da düzenlenen yarışmada yapıyor. Bunu ancak şu şekilde yorumlayabiliriz geçtiğimiz 2 veya 3 sene içersinde uçuş saatini arttırmış olabilir. )
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.