İçeriğe geç

Mandallı Karabinalar

Kilitli karabinalar uzun süre sabit ve bağlı kalacak yerlerde kullanılır. Kolay açılıp kapanması o kadar önemli değildir. Mandallı karabinalar ise hızlı bir şekilde bağlanıp ve çözebilmek için klipsli, yaylı, pinli veya otomatik açma kapama mekanizmasına sahip karabinalardır. Sahip olduğu kilit mekanizmasının özelliğine göre 3 tür mandallı karabina vardır

-yaylı mandallı karabinalar yamaç paraşütünde harness ile kanatı birbirine bağlamak için en çok kullanılan mandallı karabina tipidir. Sİngle yamaç paraşütünde minimum 16 KN tandem terazisinde ise 24 KN kuvvetine dayanıklı mandallı karabinalar kullanılmalıdır. Çelik ve Alüminyum olmak üzere 2 tiptir. Alüminyum alaşımlı yaylı karabinalar darbeye ve düşmeye karşı çeliğe nazaran daha hassastır. Bu tür ufak darbeler neticesinde oluşan kılcal çatlaklar nedeniyle uçuş esnasında yaşanmış kopma vakaları vardır. Çelik ve alüminyum yaylı karabinalar her 6 ayda bir gözle muayene edilmeli ve 500 uçuş saati veya 5 yıl sonra değiştirilmelidir.

-pinli mandallı karabinalar, yaylı karabinalara göre avantajı yedek attıktan sonra ana paraşütten kolayca kurtulmayı sağlar. Single da 16 KN tandemde ise 24 KN kuvvetinde pinli karabina kullanılmalıdır. Kullanım ömrü 8 yıldır.

Otomatik Quick Release

-otomatik mekanizmaya sahip mandallı karabinalar ise düğmeye basarak tek bir hamleyle kanattan ve speed sisteminden kurtulmaya imkan verir. Bu özelliği ile yüksek rüzgarda inişlerde sürüklenmeyi engellemekte ve ayrıca yedek atıldıktan sonra ana paraşütten kurtulmayı kolaylaştırmaktadır. Her 6 ayda bir mekanizma gözle kontrol edilmelidir ve kullanım ömrü 8 yıldır.

Son zamanlarda hike and fly’ın popülerleşmesi ile birlikte hafif malzemelerde kullanmak amaçlı Mandallı ve kilitli karabinaların yerine tekstil bazlı bağcıklar kullanılmaktadır. Tandem terazisinde, tandem yedeği ve acro kanatlar haricinde kullanılabilir. Kullanım süresi 5 yıldır.

Kaynak: FFVL karabina güvenlik bildirisi

Servet Yalçınkaya

Servet Tümünü göster

Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: