Acil duruma hazırlık pozisyonu
Harnessde iki oturuş pozisyonu vardır.
1-Uçuş pozisyonu
2-Acil duruma hazırlık pozisyonu
1-Uçuş pozisyonu, açık harnesslerde ağırlık aktarımını etkin bir şekilde kullanmamıza yardımcı olacak ve ayaklarımızın uçuş esnasında istem dışı sağa sola sallanmasını engelleyecek bir şekilde dizlerin bitişik pozisyonda ya da oldukça yakın olduğu ve ayakların çapraz bir şekilde aşağıda bağlandığı veya ayak dinlendirme çubuğu var ise yine dizler birbirine yapışık bir şekilde ayaklar öne doğru uzanmış bir şekilde olduğu pozisyondur. Dizler birbirine bitişik olduğu zaman çok daha rahat ve etkin bir şekilde sağa veya sola ağırlık aktarılabilir.
Koza harnesslerde ise ön tarafta bulunan ayak plakasına basılarak dizler birbirine bitişik olarak ayaklar öne doğru uzatılır.
2- Acil duruma hazırlık pozisyonu ise SİV de full stall veya spin öncesi ya da türbülanslı ortamlarda gelişebilecek acil durum öncesinde sağlam bir oturuş ve dengeli bir ağırlık dağılımı için arkaya doğru yaslanıp dizlerin iki yana açılarak ayakların harnessin altına doğru çeklip kitlenmesi ile elde edilir.
Acil durum pozisyonu acil durum gerçekleşmeden yani acil duruma vereceğiniz karşı tepki öncesi alacağınız pozisyondur. Acil durum öncesindeki kaotik durumda ayaklarınızın kontrolsüz bir şekilde sağa sola savrulmasını önler. Kanat öne doğru daldığında harnessden çıkmanıza ve askıda kalıp kontra verememenize engel olur. Vahşi kapanmalarda sıklıkla yaşanması muhtemeldir. Özellikle ayarsız harnesslerde ve bacak kolonlarının çok gevşek bırakılmasıda oturakdan kayıp askıda kalmanıza neden olabilir.
Koza harness ayarları çoğunlukla uçuş pozisyonuna göre yapılır. Acil durum pozisyonuna geçildiğindeki alınacak durum ihmal edilir. Acil durum gerçekleştiğinde veya acil durum pozisyonu alındığında ayaklar plakadan çekilip dizler büküldüğünde harness düzgün ayarlanmadıysa öne doğru oturaktan kayıp harnessden çıkılır ve askıda kalınır. Bu durum kontra ağırlık vermeyi engellediği için insiyatif pilotda değil kanattadır.
Acil durum çok ani ve beklenmedik bir zamanda gelişebilir ki özellikle koza harnesslerde pilotun vereceği ilk tepki ayaklarını plakadan çekip acil durum pozisyonuna geçmek olmalıdır. Acemi pilotlar genelde olayın şokuyla bunu unutur. Ya da speed basılıyken yaşanan kapanmalarda speedden ayak çekmek de unutulabilir. Zihinsel olarak bu tip durumlarada hazırlıklı olmak gerekir.
Çoğunlukla deneyimli pilotlar kanatdan aldığı geri bildirimler ile türbülansı hissederek bir şeylerin ters gidebileciğini tahmin edebilir veya kimi zaman deneyimli ya da deneyimsiz herhangi bir pilotun, işler çığrından çıkmadan önce kanatın onu üzerinden atmak isteyen kızgın bir boğa gibi tepinmeye başladığı ve kendisini bir rodeo binicisi gibi hissetmesine neden olduğu anlarda yaşanabilir. 🙂 İşte bu gibi durumlarda herhangi bir acil durum öncesinde gardını alıp bekleyen bir boksör gibi harnessdeki oturuş pozisyonumuzu değiştirip ilk darbede dağılmamızı engelleyecek şekilde dengeli ve sağlam bir oturuş pozisyonuna geçmemiz gerekir. Harnessin sırt desteğinden faydalanmak için geriye dogru yaslanıp harnnese iyice yerleşilir ve bacaklar iki yana iyice açılarak yaslanır dizlerden bükülüp harnessin altında kitlenir. Kaotik durumda dengeli bir ağırlık dağılımı sağlamak ayakların kontrolsüz bir şekilde sağa sola savrulmasını önlemek için bu pozisyon tercih edilir. Çok yatık bir harnessiniz varsa biraz dik bir konuma getirmeniz twist olmayı engelleyecektir. Bacakların iki yana açılarak harnessin yan çeperlerine yaslanarak kilitlenmesi harnessden çıkmanızı engelleyecektir. Eğer harnessiniz size büyük ise acil durum pozisyonundaki dengeli ve sağlam duruşu muhafaza edemeyecek harnessin içinde gezinmenize ve savrulmanıza neden olacaktır.
Harnessdeki oturuş biçiminiz , harness ayarları ve doğru beden harness seçimi hem konforunuzu hem de uçuş güvenliğinizi etkileyecektir.
Servet Yalçınkaya
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.