Termikte Arka Kolon Kullanımı
Arka kolon kullanımı zaman içersinde neden bu kadar önemli hale gelmiştir sorusuna cevap vererek başlayalım konuya. Kanat tasarımındaki değişiklikler polar eğrisini daha düzleştirmiş en iyi süzülüş oranını zaman içersinde % 50 frenden % 25 frene en sonunda da trim hızına taşımıştır. Minimum çöküş oranı 10 sene önceki kanatta % 75 fren iken şimdi % 25 fren civarındadır. Polar eğrisine yabancı olanlar için bu biraz teknik bir açıklama oldu farkındayım, yani işin türkçesi:) ne kadar az fren kullanırsan o kadar iyi performans gösterir kanat. Bu yüzden arka kolon kullanımı çok daha fazla önem arz ediyor özellikle yeni kanatlarda.
Arka kolonları orta düzeydeki pilotlar çoğunlukla speed bastığında eline alır fakat aktif pilotaj yapamaz. Hareketli bir hava içerisinden geçerken tekrar frenlere dönme ihtiyacı hisseder. Performansa dayalı uçuşlar yapan XC ve yarışma pilotları ise süzülüşlerde trim hızında ya da hız çubuğuna basılı iken hareketli bir havanın içerisinde dahi arka kolonlarla aktif pilotaj yaparak uçuşa devam eder ve hatta termik dönerken dahi arka kolonu kullandığı zamanlar olur.
2018 PWC Superfinal Kolombiya’da yarışan pilotlardan bir olan Tim Roche’un yarışmadan paylaştığı videoda -00:49 ile -00:40 arasında arka kolonları nasıl kullandığını görebilirsiniz. Çoğunlukla arka kolonlarla aktif pilotajda başlangıçta çekingen olan pilotlar minimal hareketlerle yapmaya çalışır. Fakat gerçekte kanatı kontrol edebilmek için arka kolonlarla çok daha haşin müdahaleler yapmak gerekebilir . -00:30 da ise termik dönerken dış fren yerine arka kolon kullandığı gözüküyor. Yukarda bahsettiğim gibi bu teknik termiği çok daha verimli kullanmasına imkan veriyor. Termiği verimli kullanmak, kanatın yatış açısına bağlı olarak çöküş oranı ile termiğin yükseliş hızı arasında optimum dengeyi sağlayarak tırmanma hızını arttırmak demektir. Dış fren almak yerine arka kolon ile dalış kontrolü sağladığında aynı yatış açısında çok daha az çöküş oranı ile verimliliği arttırmış oluyor.
Termikte arka kolon kullanabilmek için öncelikle trim hızında aktif pilotajda rahat olunmalı sonrasında hız çubuğunda iken aktif pilotajda ustalaşmalı en sonunda ise termik dönerken arka kolon kullanma denenmelidir.
Servet Yalçınkaya
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.