İçeriğe geç

Yamaç Paraşütü Rehberi

Merhaba burada olduğuna göre yamaç paraşütü ile ilgileniyor olmalısın.:) Kim bilir beklenmedik bir zamanda beklenmedik bir yerde mesafe uçan bir yamaç paraşütü pilotu ile karşılaşmışsındır. Saatlerce onlarca hatta yüzlerce kilometre öteye rüzgarla sörf yaparak sırtındaki çantada taşıdığı paraşütle uçarak yolculuk eden ve buluttan buluta atlayarak yaptığı bu heycan dolu yolculuk sonrası daha önce kestiremediği, bilmediği bir noktaya, bazen bir köy bazen bir kasaba civarına ya da şanslıysa kara yoluna yakın bir yere talihsiz ise uçsuz bucaksız bir ovanın ortasına hatta bir dağın yamacına iniş yapan ve artık tek gayesi kendi imkanlarıyla geriye dönmek olan uçuşun kendisi kadar indiği yerde yaşadıkları ve dönüş yolculuğuda ayrı bir macera konusu olan, mesafe uçan bir yamaç paraşütü pilotunu yol kenarında çantasındaki paraşütüyle birlikte otostop yaparken görmüş olabilir ve hatta aracına alıp hikayesine tanıklık etmiş olabilirsin. Olamaz mı ? Esasında bu çok düşük bir ihtimal değil mi ? Belki de bu hikayenin bir tanığı değil kendi hikayenin kahramanı olmak istiyorsundur. Endişe etmeye gerek yok, gezeceğin bu blogda maceraya sende ortak olacak ve merak ettiğin tüm sorulara cevap bulacaksın.

Ya da sen zaten başlangıç eğitimini almış heyecanla bu macerayı deneyimlemek için kendini geliştirmeye çalışan hevesli bir pilotsun. Hey dostum emin ol daha önce bende senin geçtiğin yollardan geçtim. Ne yapmam veya nasıl yapmam gerektiğini bilemediğim anlar oldu ya da nerde hata yaptığımın farkında olmadığım ve cevap aradığım zamanlar da oldu hatta hata yaptığımı seneler sonra öğrendiğim durumlar dahi oldu. Bu dönemlerde etrafımda bu konularda tecrübeli sorduğum sorulara cevap verecek pek bir insan yoktu ve bana rehberlik edecek birini bulamamanın eksikliğini çok yaşadım. Kendi kendime öğrendim ve bir sürü hata yaptım:) Şimdi geriye dönüp baktığımda keşke düzgün bir tutum ve ileriye dönük doğru bir vizyon kazanmama yardımcı olacak kaynaklara ve kişilere çok daha kolay ulaşabilseydim diyorum.

El yordamıyla, kendi kendine, deneme yanılma yoluyla öğrenme havacılıkta doğuracağı büyük riskler açısından en pahalı öğrenme yöntemidir. Bedelini kanınızla ödersiniz. Bu yüzden havacılıkta her kural kanla yazılmıştır denir.

Bu yolda yürürken yamaç paraşütü deneyimini yaşarken karşılaşabileceğin riskleri ve tehlikeleri göstererek ya da bazı teknikleri ve kavramları anlamanı kolaylaştırarak daha güvenli ve keyifli bir yolculuk geçirmen için sana rehberlik etmeye çalışacağım. Daha önce yürümediğin bir yolda rehberlik edemezsin. Yaklaşık 15 yıldır bu yolda düşe kalka güle oynaya acısıyla tatlısıyla yürüyorum. Ve hala öğreniyorum.

Rehber farsça bir kelimedir. Reh “yol”, ber “gösteren” anlamına gelir. Rehber eğitmen değildir. Rehber bir eğitmenin yerini tutamaz. Eğitmen uçmak için gerekli olan temel becerileri uygulamalı olarak en güvenli şekilde sana kazandırmak ile mükelleftir. Yamaç paraşütü rehberi sana sadece bir yol haritası sunar. Rehber yolu seni için yürüyemez sadece yolu gösterir. Sana yolda nelere ihtiyacın olduğunu ve nelerle karşılaşabileceğini anlatır. Eğer yola çıkmaya hazırsan sana yürümen gereken rotayı ya da duruma göre farklı alternatif rotaları göstererek bu yolculuğu daha güvenli ve keyifli hale getirmen için tavsiyeler verir. Bu yolculuğa çıkma kararı ve yolculuğa hazırlanma sorumluluğu sana aittir.

Eğer hazırsan, haydi yola düşelim. Ama unutma bu yolda varılacak bir menzil yok, erişilecek bir payede yok sadece yol var ve yolun sana sunduğu olağanüstü güzellikler ve kimi zaman da heyecandan dilini damağını kurutacak, korkudan dizlerini titretecek anlar bazen de vazgeçmeyi düşündüğün duraklar var.

Servet Yalçınkaya

İrtibat servet.yk@gmail.com

Servet Tümünü göster

Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.

Yamaç Paraşütü Rehberi” için 7 yorum Yorum bırakın

  1. Merhaba Servet
    Çıktığın bu yolda başarılar diliyorum. Bu spora 2009 yılında başladım. Seninde bahsettiğin gibi yazı ve görsel materyalleri az olan hele o yıllarda çölde vaha kıvamında olan bilgiler vardı. Sayın Orhan ÖZGÜLBAŞ ” YAMAÇ PARAŞÜT SPORU ” nu yazmış , ayrıca spor kazaları kitabı var, son dönemlerde DORA nın yazdığı bir kitap var. Şimdide senin YAMAÇ PARAŞÜTÜ REHBERİ , Bunlar çok güzel gelişmeler . Zevkle takip edeceğim. Kolay gelsin . İyi çalışmalar.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın