Ne kadar dar dönmeliyim ?
Martin Morlet’in Crosscountry dergisinde harika bir makalesi yayınlandı. Fransa Xc liginden alınan 100.000 uçuş kaydında bir termiği dönerken yaptığımız tam bir 360 derece dönüşün Ortalama dönüş süresini hesaplamış ve aşağıdaki grafiklerle elde ettiği sonuçları yayınlamış.
Fransa Xc liginden alınan 100.000 uçuş kaydının analizi sonucu yukardaki grafik oluşturulmuş. Yatay eksende Ortalama Dönüş Süresi dikey eksende ise Ortalama dönüş sürelerinin yüzde olarak miktarı yer alıyor. Misal grafiğe baktığımızda yatay eksende ortalama dönüş süresi 25-26 sn’e olan pilotların sayısı 100.000 pilotdan %8 miş. Grafiğe genel olarak baktığımızda pilotların %50’sinin ortalama dönüş süresi 24sn ile 32 sn’ye arasında gözüküyor. En dar dönen 15-16 sn iken en geniş dönen 41-42 sn’de dönüyor. Yani birisi bir sefer dönerken diğeri 3 sefer dönebiliyor. Toplamda Ortalama dönüş süreside 28 sn’ye diyebiliriz.
İkinci grafikte ise yatay eksende Vz termik şiddetini gösteriyor. Dikey eksende ortalama dönüş süresini gösteriyor. Termik şiddeti 0.5 m/sn’nin altına düştüğünde pilotlar dönüşlerini genişletiyor. Üzerine çıktığında ise genelde 25-26 sn aralığında dönülüyor.
3. grafikte ise uçulan mesafeye göre dönüş sürelerini gösteriyor. Uzun mesafe uçuşları pilot düzeyini göstermek açısından iyi bir gösterge. Uzun mesafe uçan pilotlar teknik olarak daha dar dönmekteler.
Buraya kadar özetlersek pilotların çoğunun ortalama dönüş süresi 27 sn civarında. Ve uçulan mesafe arttıkça dönüş süresi de kısalmakta.
4. grafikte ise Fransa Xc ligindeki en iyi pilotların son 5 sene içindeki en iyi 3 uçuşundaki ortalama dönüş sürelerini görüyoruz. Tüm iyi pilotların ortak noktası termikleri ortalamada 20 sn’nin altında dönmeleri. En iyi pilotlar oldukça dar dönüyorlar çünkü termiğin merkezini bulmakta ustalar. Dar dönmek sadece döneceğimiz yöne yaslanıp freni çekmekle ilgili değil. Dar dönebilmek için termiği çok iyi merkezlemek yani kaldırıcının en kuvvetli yerinde dönebilme becerisine sahip olmakla ilgili. Ve bu da zamanla öğrenilebilecek bir yeti. Zamanla daha iyi bir pilot olma yolundaki bu kademeli değişimi Fransız dünya şampiyonu Honorin Hamard’ın uçuşlarına bakıldığında da görüyoruz. 2009 senesinde ortalama dönüş süresi 23 sn’ye iken, 2017 senesinde 18 sn’ye kadar düşüyor. Yani zamanla termiği merkezlemesi kolaylaşıyor ve termiğin en kuvvetli yerinde kalabilmek için daha dar dönebiliyor. Yani esasında bir pilotun performans göstergesi olarakta değerlendirilebilir ortalama dönüş süresi. Ve termiği merkezleme yetimizi geliştirmede bir nirengi noktası olarakta alınabilir. Bu konuda daha disiplinli ve bilinçli bir şekilde çalışmamızı da sağlayabilir.
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.
One thought on “Ne kadar dar dönmeliyim ?” Yorum bırakın ›