Xc Analiz
Ne kadar dar dönmeliyim ? makalesinin yazarı ve ayrıca LK 8000 uçuş programının geliştiricilerinden olan Martin Morlet’in Xc Analytics adlı programı yapmış olduğunuz uçuşu 4 uçuş fazına bölüp 8 kategoride 79 adet istatistiki veri ile 37 grafik ile görselleştirerek Xc uçuşunuzu adeta bilgisayarlı tomografiye sokup muayene ederek en ince ayrıntısına kadar inceleyebiliyor. Bu yazılımın amacı görsel ve istatiksel verilerle yelken(soaring) becerinizi değerlendirmek. Zayıf ve güçlü noktalarımızı tespit edip zaman içerisinde gelişiminizi görmek.
Temel olarak program Xc uçuşunuzu 4 faza bölüyor. Tırmanma, Süzülme, Yüzdürme(Floating), Araştırma
Tırmanma, yükseklik kazandığımız zamanı.
Süzülme, iki kaldırıcı arasında süzülürken yükseklik kaybettiğimiz zaman. Yüzdürme, İki kaldırıcı arasında süzülürken taşıyıcı bir hat bulup mesafe kat ederken yükseklik kaybetmediğimiz ya da süzülün aracın çöküş oranından daha az bir çöküş ile ilerlediğimiz zaman.
Araştırma, algoritma hızı, varioyu ve yönünüzü değerlendirerek bir kaldırıcı aradığınız zamanı da hesaplıyor.
Sonrasında yazılım tam dokuz başlık altında (Mesafe,Yükseklik,Hız,Verimlilik,Tırmanma,Araştırma,Yüzdürme,Süzülme,Havadurumu) 67 adet istatistiki veri sunuyor.
Grafik bölümünde ise bu istatiski verileri 37 adet grafik ile size görselleştirerek sunuyor.
Koçluk bölümünde ise Termik dönme ve Süzülme becerinizi değerlendirerek size tavsiyeler veriyor.
Xc Analytics google market de 31 TL ücret ile satılıyor. Ve bende satın alıp kendi en iyi uçuşumu analiz ettim. Xc Analytics aynı anda başkasının uçuşu ile karşılaştırma imkanı da veriyor. Ben de kendi uçuşumu o gün benle doğrusal mesafe olarak aynı mesafeyi uçan Hikmet in uçuşu ile karşılaştırarak analiz ettirdim.
İkimizde aynı gün aynı takeoff tan kalkıp aynı doğrusal mesafeyi uçup hemen hemen aynı yere indik. Sadece mesafeye bakarak bir uçuşun kalitesini belirlemek mümkün değil. İkimizde aynı gün aynı mesafeyi uçsak da Xc analizi yapıldığında birçok noktada Hikmet’in uçuş tekniğinin çok daha iyi olduğunu göreceğiz.
Yukarıda uçuş fazlarına göre yüzdesel dağılımını gösteren grafik var. İlk bakışta hemen dikkatimizi çeken şey turuncu olarak gösterilen Araştırma fazının bende %8,4 iken Hikmetde ise %2,2 olduğunu görüyoruz. Yani bu şu anlama geliyor Hikmet’in termik bulmakta ve merkezlemekle ilgili hiçbir problemi yok. Aksine normalde en iyi uçanlarda bile ortalama %3 iken bunun bile altına düşmeyi başarmış.
Xc Analytics istatistik verilerinde ilk sekme bilgi (information) bölümü. Sol taraftaki sütunda benim uçuşun verileri yer alırken sağ taraftaki sütunda Hikmet’in uçuşunun verileri olacak.
Aşağıda yeşil kutucuk ile işaretlenmiş bölümde yerel saate göre Hikmet 10:56‘ da kalkış yaparken ben ondan +1 saat 18 dk’a sonra kalkış yapıyorum. Fakat inişte de ben ondan 1,5 saat sonra iniyorum.
Aşağıdaki resimde mesafe ile ilgili istatistikler var. En alttaki doğrusal mesafe (straight distance) ikimizde de eşit 258.7 km.
Aşağıda yükseklik ile ilgili verilere baktığımızda yeşil kutucukla işaretli olan kümülatif yükseklik uçuş boyunca kazandığımız toplam yüksekliği gösteriyor. Bu değer karşılaştırıldığında daha az potansiyel enerji kullanarak mesafe almak tercih ediliyor. Uçuş boyunca ortalama yüksekliğimiz 2500 mt civarında. Benim bir tane 207 mt’den alçak kurtarışım(low save) var. Bu çoğu yamaç paraşütü pilotu için heyecan verici bir deneyim olsa da uçuş sırasında verilen yanlış bir kararın eseri ve vakit kaybı demek. Bu arada XC Analiz programı 300 mt’nin altını alçak kurtarma sayıyor.
Hız kısmında ise Ortalama XC hızımız hemen hemen eşit 37 km civarında. Benim speed kullanma oranım % 43 ile biraz daha yüksek.
Verimlilik sekmesinde ise Süzülme oranı-yüzdürmede dahil(floating)- Hikmet’in uçuşu %60 ile ova uçuşlarında beklenen ideal orana sahip. Benim ise % 56,3.
Ortalama süzülme oranım ise %13,44 ile benim biraz daha iyi bu da benim daha fazla yüzdürerek (floating)gittiğimi gösteriyor.
Tırmanma sekmesinde ise Ne kadar dar dönmeliyim ? makalesinde bahsettiği ortalama dönüş sürelerini en alt kısımda görüyoruz. 27 sn’lik dönüş süresi ile fransa ligine göre ortalama bir pilotum:) Hikmet’in ortalama dönüş süresi ise 22 sn. Bu dönüş süresi ile Fransız ligindeki en iyi pilotlar ile yarışabilecek bir tekniğe sahip olduğunu gösteriyor.
Ben 29 kez tırmanmışım Hikmet 32 kez. Ben 278 tam dönüş yapmışım Hikmet 348 tam dönüş yapmış.
Ortalama Vario gücü bende 1,8 m/sn iken Hikmet de 2 m/sn. Yani o termiği daha iyi merkezlediği için 0,2 m/sn farkla benden daha iyi tırmanmış.
Araştırma sekmesinde ise kaldırıcı başına düşen merkezleme süresi ben de korkunç yüksek 1 dakika 12 sn’ye.:( Hikmet’in ise 17 sn’ye :0 Hiç vakit kaybetmemiş ve çok hızlı merkezlemiş. Ben uçuş boyunca tektim. Grup uçuşunun da bunda etkisi olabilir. Bu arada Xc analiz programı elde ettiği uçuş verilerine göre sana uzun mesafe uçan kuşlardan birini madalya gibi veriyor. Bana bu uçuş için Leylek simgesini layık görürken:) Hikmete kartal simgesini verdi. Ki bence de 17 sn’lik merkezleme süresi ve 22 sn’lik ortalama dönüş süresi ile hak ediyordu.
Araştırma nedeniyle Potansiyel mesafe kaybım 21,8 km yani daha az vakit kaybetseydim 21,8 km daha fazla mesafe alabilirdim.
Yüzdürme,Süzülme ve Havadurumu ile ilgili sekmeleride aşağıda görüyorsunuz.
İlgimi çeken bir diğer grafik ise termiklerin ne kadarını sağdan ve soldan döndüğünü gösteren grafik idi. Ben termiklerin % 53,9’unu sağdan %46,1’ni ise soldan dönmüşüm.
Xc analiz bu ve buna benzer onlarca grafik sunuyor. Bence ödenen parayı hak eden bir program. Yorumsuz bir şekilde size bir fikir vermesi için birkaç tanesini daha paylaşıcam ve yazıma son vericem.
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.