Yağmur ve Deep Stall
Aksarayda benzer bir olayı yaşadım. 3700 mt de bulut tabanında mercimek tanesi büyüklüğünde dolu yağmaya başladı. Hemen spiral atmaya başladım. İrtifam azalınca sağanak yağmura döndü. Spirali derinleştirdim yaklaşık 10 dk sürdü 1500 mt ye inmem. Yere yaklaştıkça yağmurun şiddeti azaldı fakat kanat kendiliğinden spiralden çıktı. Tekrar sokmaya çalıştığımda fren basıncının düşmüş olduğunu farkettim. Kanat spirale girmeye direniyordu. Yağmur durmuştu bu arada. Kanatın deep stall eğiliminde olduğunu anlayınca hava hızını arttırmak için full speed uçmaya başladım. Yaklaşık bir on dakika sonrada indim. İndiğimde kanat kuruydu. Yukarıda kıyamet koparken yerde yağmur yoktu. Sanırım yere inene kadar buharlaşıyordu.
O günden, yere indiğim zaman çektiğim fotoğraf:)

Bu arada kanatı hızlandırcam diye dönmeye zorlamak spine neden olabilir. Fren basıncından kanatın deep stall eğilimde olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çok pis bir duygu frenlerdeki o tokluk hissi jölemsi bir tadla yer değiştiriyor.:) Fren basıncı hissedilebilir bir şekilde düşüyor.Kanatın yağmurda deep stall olmasının nedeni ıslanmasından çok bence kanat yüzeyinde biriken yağmur damlaları kanatın üzerindeki hava akış hızını bozuyor ve kanat airfoil yapısını kaybediyor.
Kanat yüzeyinin pürüzsüz olması önemli hava hızını kaybetmemesi için. Dhv’nin uzun süre kullanılmamış kanatlarda oluşan kırışıklıkların da deep stalla neden olabileceği ile ilgili bir güvenlik raporu da okumuştum.
Sonuç olarak ıslanan kanat ile kırışık kanatı deep stalla sürükleyen neden benzer, kanat yüzeyindeki hava akışının bozulması diyebiliriz.
Servet Yalçınkaya
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.
One thought on “Yağmur ve Deep Stall” Yorum bırakın ›