Derin Sekiz
Bir dönüşün anatomisi başlıklı yazımda koordineli dönüşü anlatmıştım. Derin sekiz, dış fren kullanımını öğreten bir koordineli dönüş egzersizi. Pilot sırasıyla sağdan ve soldan kontra dönüşler ile derin 360 atar. Kuşbakışı bakıldığında yamaç paraşütünün izlediği yol 8 motifini oluşturur. Bu yüzden dolayı bu egzersize derin sekiz deniyor.
Evet burda yeni bir kavram kullandık, Kontra dönüş: Dış fren ile başlatılan dönüşlere kontra dönüş denir. Kontra dönüş için kanatın %25,%50 veya %75 fren pozisyonu ile yavaşlatılıp iç tarafa ağırlık aktarılıp dış fren serbest bırakılarak dönüşün başlatılması gerekir. Dönüş tamamlandıktan sonra dış fren tekrar eski pozisyonuna getirilerek dönüş sona erdirilir.
Kontra dönüşler genelde iniş planlamasında yer hızını yavaşlatarak daha kontrollü ve sakin S ve 8 ler çizerek nokta inişini kolaylaştırmak için kullanılır. Termik girişlerinde hangi taraftan dönüleceğine karar verinceye kadar geçen sürede kanat yavaşlatılıp kontra dönüşle de termiğe girilebilir.
Derin sekizden önce değişik fren pozisyonlarında 180 derecelik kontra dönüşler çalışılmalıdır. 360 derecelik dönüşlerden kaçınılmalıdır. Dış fren kullanımı bilinmiyorsa kanat yüksek fren pozisyonlarında spirale girebilir.
Derin sekiz, kolay gözükmesine rağmen riskli ileri düzey bir egzersizdir. Başlangıç pilotları için uygun değildir. Öncesinde en azından basic siv, derin 360 ve spiral deneyimi olmalıdır. Kanat spirale düşebilir veya spin olabilir. Eğer derin sekiz çalışacak yeterlilikte değilseniz onun yerine 180 derecelik kontra dönüş çalışın.
Dhv info youtube kanalında bu egzersizin nasıl yapılacağı görsel olarak tarif ediliyor.
Kanat % 75 fren (göğüs hizası) çekilerek yavaşlatılır. Sonra iki fren % 15 düzeyinde bırakılarak ufak bir dalış hareketiyle kanat dinamik dönüş için hızlandırılır bu sırada ağırlık aktarımı da tamamlanır ve dış fren serbest bırakılır iken başta % 15 salmış olduğumuz iç fren pozisyonu tekrar % 75’e çekilir. Bundan sonrası en kritik aşamadır, ağırlık, iç fren ve dış frenin hepsinin birlikte kullanımı ile kanat bir anda yatar ve dönüşe başlar 180 derecelik dönüş tamamlanmadan kanat dalıp spirale girmek isteyecektir buna kesinlikle izin verilmemeli ve tekrar dış fren alınarak durdurulmalıdır ve akabinde tekrar serbest bırakılarak 360 derecelik dönüş tamamlanmalı ve beklemeden hızla diğer tarafa dönüş tekrarlanmalıdır.
360 derecelik dönüş tamamlandığında eğer kanat kontrol edemeyeceğiniz kadar kabarırsa dış freni etkin kullanarak derin 360 değil aksine spirale soktuğunuz yani dalmasına izin verdiğiniz sonucu çıkacaktır. Bu da çöküş açısından verimli bir dönüşde istemediğimiz bir durumdur.
Derin sekiz, kontra dönüş, dinamik dönüş ve koordineli dönüşü bir arada çalışabileceğiniz son derece faydalı ve etkili bir egzersizdir.
Servet Yalçınkaya
Kategoriler
Servet Tümünü göster
Yamaç paraşütüne 2006 senesinde başladım. Gökyüzünü birlikte paylaştığım arkadaşlarıma daha emniyetli ve keyifli bir havacılık deneyimi yaşamaları için bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sunmak istiyorum.
One thought on “Derin Sekiz” Yorum bırakın ›